Farklı el kurutma yöntemlerinin el mikrobiyatasına etkisi: Biyolojik risk etmenleri / Effect of different hand drying methods on hand microbia: Biological risk factors

Çalışma ortamında ve toplu yaşam alanlarında biyolojik risk etmenlerinin yayılmasını önleme de enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulamak oldukça önemlidir. Enfeksiyon kontrol önlemleri arasında doğru ve etkin el hijyeni sağlanabilmesi için uygun el kurutma yönteminin de uygulanması gerekmektedir. Bu çalışma, farklı el kurutma yöntemlerinin mikrobiyal el florasına etkisini görmek amacıyla, hangi yöntemin daha etkili, hijyenik ve çevre dostu olduğunu belirmeye yönelik yapılan bir araştırmadır. Karma araştırma yöntemlerinin kullanıldığı ve nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel yöntem ile gerçekleştirilen bu araştırma, halk sağlığı laboratuvarında çalışan toplam 40 personelin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) el hijyeni rehberi el yıkama standartlarına uygun olarak eller yıkandıktan sonra farklı el kurutma yöntemleri ile kurutma işlemleri yapılmıştır. Laboratuvar çalışmaları için aynı örneklem grubunun ellerinden dört farklı yöntemle örnekler alınmıştır. Örnekler geleneksel mikrobiyolojik yöntemlerle değerlendirilmiş ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Farklı el kurutma yöntemlerine göre mikrobiyal el florası ortanca değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,001). Sonuç olarak ellerin tek kullanımlık kağıt havlularla iyice kurulanması, el hijyeni açısından tercih edilen el kurutma yöntemi olarak önerilmektedir.

It is very important to apply infection control measures to prevent the spread of biological risk factors in the work environment and public living spaces. Among infection control measures, appropriate hand drying methods must also be applied to ensure correct and effective hand hygiene. This study is a research conducted to see the effect of different hand drying methods on microbial hand flora and to determine which method is more effective, hygienic and environmentally friendly. This research, which used mixed research methods and was carried out with the quasi-experimental method, one of the quantitative research methods, was carried out with the participation of a total of 40 personnel working in the public health laboratory. After washing hands in accordance with the World Health Organization (WHO) hand hygiene guide hand washing standards, they were dried using different hand drying methods. For laboratory studies, samples were taken from the hands of the same sample group using four different methods. Samples were evaluated by conventional microbiological methods and analyzed statistically. A statistically significant difference was found between the median values of microbial hand flora according to different hand drying methods (p<0.001). As a result, drying hands thoroughly with disposable paper towels is recommended as the preferred hand drying method for hand hygiene.

Erişime Açık
Görüntülenme
9
14.05.2024 tarihinden bu yana
İndirme
1
14.05.2024 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
14 Ağustos 2024 22:35
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Farklı el kurutma yöntemlerinin el mikrobiyatasına etkisi: Biyolojik risk etmenleri / Effect of different hand drying methods on hand microbia: Biological risk factors
Yazar
(dc.contributor.author)
NURTEN GÜREL ÖMÜR
Tez Danışmanı
(dc.contributor.advisor)
PROF. DR. FÜSUN TERZİOĞLU
Yayıncı
(dc.publisher)
Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2024-05-14
Dil
(dc.language.iso)
Türkçe
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2024-05-14
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
https://hdl.handle.net/20.500.14429/4229
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Halk Sağlığı
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Public Health
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2024
Özet
(dc.description.abstract)
Çalışma ortamında ve toplu yaşam alanlarında biyolojik risk etmenlerinin yayılmasını önleme de enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulamak oldukça önemlidir. Enfeksiyon kontrol önlemleri arasında doğru ve etkin el hijyeni sağlanabilmesi için uygun el kurutma yönteminin de uygulanması gerekmektedir. Bu çalışma, farklı el kurutma yöntemlerinin mikrobiyal el florasına etkisini görmek amacıyla, hangi yöntemin daha etkili, hijyenik ve çevre dostu olduğunu belirmeye yönelik yapılan bir araştırmadır. Karma araştırma yöntemlerinin kullanıldığı ve nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel yöntem ile gerçekleştirilen bu araştırma, halk sağlığı laboratuvarında çalışan toplam 40 personelin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) el hijyeni rehberi el yıkama standartlarına uygun olarak eller yıkandıktan sonra farklı el kurutma yöntemleri ile kurutma işlemleri yapılmıştır. Laboratuvar çalışmaları için aynı örneklem grubunun ellerinden dört farklı yöntemle örnekler alınmıştır. Örnekler geleneksel mikrobiyolojik yöntemlerle değerlendirilmiş ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Farklı el kurutma yöntemlerine göre mikrobiyal el florası ortanca değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,001). Sonuç olarak ellerin tek kullanımlık kağıt havlularla iyice kurulanması, el hijyeni açısından tercih edilen el kurutma yöntemi olarak önerilmektedir.
Özet
(dc.description.abstract)
It is very important to apply infection control measures to prevent the spread of biological risk factors in the work environment and public living spaces. Among infection control measures, appropriate hand drying methods must also be applied to ensure correct and effective hand hygiene. This study is a research conducted to see the effect of different hand drying methods on microbial hand flora and to determine which method is more effective, hygienic and environmentally friendly. This research, which used mixed research methods and was carried out with the quasi-experimental method, one of the quantitative research methods, was carried out with the participation of a total of 40 personnel working in the public health laboratory. After washing hands in accordance with the World Health Organization (WHO) hand hygiene guide hand washing standards, they were dried using different hand drying methods. For laboratory studies, samples were taken from the hands of the same sample group using four different methods. Samples were evaluated by conventional microbiological methods and analyzed statistically. A statistically significant difference was found between the median values of microbial hand flora according to different hand drying methods (p<0.001). As a result, drying hands thoroughly with disposable paper towels is recommended as the preferred hand drying method for hand hygiene.
Tür
(dc.type)
Doktora Tezi
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve cerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Tamam

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms